tisdag 24 mars 2009

Dags att ta tag i derivatbomben?

Är det någonting som direkt oroar mig i världsekonomin idag så är det denna enorma derivatmarknad som nu finns i världen. De finns säkert många som tycker aktier eller obligationer är ”papperstillgångar” men det är ingenting mot derivaten, värdepapper med de mest krystade bokstavskombinationer med olika med olika köp och säljvillkor på olika underliggande tillgångar.

Häromdagen hörde jag exempelvis i en brittisk podcast (financial sense) att exempelvis de utestående kontrakten på guld motsvarar ca. 200ggr den volym av guldreserver som är tillgängliga för handel. Huruvida detta är sant eller falskt har jag ingen aning om men visst är det någonting som är uppenbart fel i systemet när vi kan skriva avtal om att köpa och sälja tillgångar i en omfattning som är 200ggr större än vad som är fysiskt möjligt.

Om jag som Lantbrukare exempelvis lovar att sälja 10 säckar potäter så måste man vill givetvis förvissa sig om att man har 10 säckar i förrådet, eller? Inte skulle man känna sig trygg om man bara kunde odla upp eller köp två säckar? Lite paradoxalt är just detta med derivaten i guldsepekulation, många ser säkert guld som den yttersta försäkringen vid en kollapsade ekonomin eller hyperinflatoriska tendenser när centralbanker tom köper upp statsobligationer nu för tiden (Japan har i och för sig gjort detta i 15 år utan att skapa inflation). I värsta fall går vi väl den framtiden tillmötes i post peak-oil tiden där glimrande guldtackor blir det enda av värde hur troligt eller otroligt detta nu låter.

Mer hur kan det då komma sig att just dessa individer med denna pessimistiska syn om framtiden kan köpa och ställa ut papperskontrakt på något som endast finns i bankernas balansräkningar, precis just det som man kanske spekulerar i skall fallera? I själva verket är ett guldderivat mer en form av spekulation om att utställaren av derivaten är god för pengarna som kan komma att krävas än någon investering i guld.

Tja hur rättar vi nu till detta då? Det är verkligen ingen rätt fråga. Personligen skulle jag i alla fall inte ställa ut köpoptioner på aktier om jag inte hade aktierna. Lika så skulle jag inte ställa ut köpkontrakt på guld om jag inte ägde guldet.

11 kommentarer:

  1. "där glimrande guldtackor blir det enda av värde hur troligt eller otroligt detta nu låter"

    Har själv inte förstått varför en ganska oanvändbar gul sten kan anses som det tryggaste och mest eftertraktade att äga när allt annat rasar samman?

    Nån får gärna försöka förklara, för jag är uppriktigt undrande.

    SvaraRadera
  2. ->Magnus, civilisationer har uppstått och rasat samman under tusentals år och jag har ännu inte funnit ett endaste bevis att guld har blivit värdelöst någon gång i historien annat än på extremt lokal nivå.
    Erfarenhet visar alltså att guld är valuta som har störst chans att behålla sitt värde. Visst kan mark och andra fysiska tillgångar vara bra investeringar inför "katastrofen", men du riskerar att få dessa tillgångar konfiskerade då de i de flesta fall inte är så lätta att gömma undan. Din skogsplätt kan staten eller annat rövargäng bestämma sig för att ta över när som helst, men en penningpung fylld med guld kan man lätt få med sig, gömma undan osv.
    Sannolikheten att guld blir betalningsmedlet i kristider är stor. Mängden guld är begränsad. Knapprande på miniräknaren (observera tiden 07:41!) ger att mängden guld per världsmedborgare är ungefär (160 000 ton / 6.5 miljarder) = 24 gram - med andra ord en helt perfekt mängd. Det krävs varken mikroskop eller lastbil för hanteringen utan världen kan rasa ihop totalt men trots det kan varje människa kan med enkelhet bära och byta till sig varor med sitt guld.
    Givetvis kommer bristvaror stiga i pris relativt guld, men de kommer stiga än mer relativt alla världens pappersbitar med en sur gubbe på. Mest kommer de dock stiga mot siffror som bara finns i datamaskiner - sannolikheten att denna stigning går mot oändligheten är väldigt stor.
    Därmed inte sagt att man i dagsläget behöver ligga så speciellt tung i guld, men några mynt och lite skrotguld borde väl inte vara en alltför tung investering? Dessutom tycker ungarna att mynten fungerar utmärkt i kombination med LEGO-sjörövarskeppet...

    SvaraRadera
  3. Som alltid mycket läsvärt Cristoffer! Alltid intressant att läsa dina tankar om ekonomi

    SvaraRadera
  4. Har du investerat något i fysiskt guld? Har själv starkt övervägt detta under ett par års tid har inte blivit av än dock, men känns mer och mer troligt att jag kommer att göra det inom fem år. Mycket baserat på hur börsen utvecklar sig under samma tidsperiod, kommer en stor uppgång så kommer jag nog att sälja av vissa av mina innehav för att investera dessa i fysiskt guld i stället.

    SvaraRadera
  5. Tack för ett bra svar, Clemens!

    Magen säger fortfarande att det är konstigt, men kanske har du lyckats övertyga hjärnan något.

    SvaraRadera
  6. Lägg av!

    Guld kommer ALDRIG, observera aldrig, att bli ett betalningsmedel. Ni kan sluta drömma. Däremot är det en trygg hamn att placera i så länge ekonomin krisar.

    MEN ! När det vänder kommer guldPRISET att rasa som en sten.

    STEN är STEN oavsett färg.

    SvaraRadera
  7. Jakob> Jodå jag äger guld. Är gift med en guldring på fingret och en guldkedja runt halsen plus diverse annat. Det finns också lite i ett bankfack.

    Däremot är jag inte inte lockad av att köpa guld idag. Guldpriset har stigit dramatiskt de senaste 10 åren samtidigt som priset och värderingen på många andra tillgångar gått motsatt väg. Att nu EFTER dessa stora uppgångar köpa guld i en ordentlig recession/depression känns sådär.. Guldracet kan säkert fortsätta ett tag till i något år eller två och till slut bli en bubbla, kanske, kanske inte.

    Om man vore amerikan så är det kanske lite annorlunda. Jag har i alla fall svårt att se att dollarn kan behålla sitt starka värde som situationen är idag.

    Vill man skydda sig mot inflation så finns det många andra tillgångar som är trevligare tycker jag.

    SvaraRadera
  8. Cristoffer:
    Ungefär så som jag själv tänker då. Därför jag skrev efter en eventuell kraftig börsuppgång under något eller några års tid. Det borde innebära att guldpriset faller kraftigt.

    Själv har jag svårt att se något annat än att USA drabbas av en än kraftigare kris än vad de har i dag, frågan är bara om den sker snart eller om ett par år.

    Dollarn kommer tokkrasha och som jag ser det kommer deras enda alternativ vara att avsluta i princip alla deras militära satsningar annat än forskning samt landets egna försvar. I dag har de soldater i runt en 140 länder eller något sådant (minns inte exakt), det kommer att bli ett minne blott.

    Sedan kommer naturligtvis andra kraftiga nedskärningar också vara ett måste men försvaret tror jag kommer vara det som sker först och mest.

    SvaraRadera
  9. USA komer inte att dra ner på sin militärnärvaro i världen. FN eller IMF (dvs övriga världen) kommer att stå för notan till slut

    SvaraRadera
  10. Vilka tillgångar är det som du tänker på Cristoffer - när det kommer till inflationsskydd?

    SvaraRadera
  11. Om USA tokkraschar sa kan du vara saker pa att resten av varlden foljer efter, vare sig man tycker det ar 'rattvist' eller ej. Att ha eller inte ha guld bor man darfor satta i relation till detta.

    Inflationsjusterat ar guldet fortfarande langt fran all time high. Att se det som en investering som andra ar dock felaktigt i mitt tycke - det ar en forsakring mot en handelse som inte ar trolig men som om den hander far stora konsekvenser. Har man stort kapital att skydda tycker jag att det ar vart att halla 5-10% i guld som en forsakring.

    SvaraRadera

MediaCreeper