söndag 29 mars 2009

Dessa banker...



Uppenbarligen har många bloggläsare fortsatt ganska bra förtroende för sin bank. Ett tips från min sida om du inte är nöjd med din bank är helt sonika att byta bank eller träffa din bank lite mer frekvent så att relationerna kanske förbättras. Byta bank borde vi verkligen göra oftare här i landet för att främja konkurrens och fri företagssamhet.

Ur investeringsperspektiv är det idag också intressant med banker. De kommande två åren kommer bli ordentligt tuffa för bankerna kan man nog redan dra slutsatsen den finansiella värdepappersbaserade oron som svenska banker internationellt sett klarat sig mycket bra i från övergår nu i mer realekonomi och den ordinarie utlåningsverksamheten sätts nu under betydligt högre press.

2009 kommer säkerligen bli ett år när nu kreditförluster drar i väg ganska så ordentligt främst när det gäller företagsutlåning. Privatpersoners utlåning ligger ju lite senare i cykeln och här finns idag i mångt och mycket väldigt väldigt små marginella förluster för bankerna. Handelsbanken som exempelvis har ca. 25% av all bostadsutlåning i Sverige till privatpersoner hade under 2008 kreditförluster i detta kluster på 12 mkr vilket kan ställas mot en utlåning på 433 Mdr (utlandet inräknat)... Även 2010 så kommer nog förluster här bli större än dagens 0,002%

I många finansiella kriser så är det normala att en banks kreditförluster kommer i tre vågor första aktuellt spekulationsobjekt (bostadspapper) vilket nog börja lida mot sitt lsut sedan företagsutlåning och i sista vågen privatmarknaden. Tre vågor som går in i varandra och totalt sett bildar en fin normalfördelningskurva, i teorin. I teorin så är det ofta också väldigt bra investeringslägen i bankaktier när kreditförlusterna har nått sin topp (i teorin när företagsförlusterna är som störst och privatpersonerners förluster är på väg upp). Dit har vi inte nått ännu men det blir intressant att följa framtiden.

Slutligen lite Svenska banker är stora, mycket stora hela 3ggr Sveriges BNP är utlåningsvolymen för Nordea (störst), SEB, SHB och Swedbank. Vi får alla hoppas att våra banker klarar av denna kris bra utan att bli förstatligade.

2 kommentarer:

  1. Hejsan,
    Personligen tycker jag att man helst skall ha samma lakare och bank under hela livet. Detta for att kunna bygga upp en bra relationen dar bade parter forstar och far fortroende for varandra.

    Man bor givetvis jamfora priser, rantor etc sa att man far bra villkor men hellre omforhandla sina villkor an att byta bank och tvingas bygga upp en ny relation fran scratch...

    SvaraRadera
  2. JT (fd Anonym)mars 30, 2009

    Kan du inte skriva och förklara hur pengar bildas? (har sett Money as Debt)

    SvaraRadera

MediaCreeper